Friday, November 25, 2011

aQ tuNggU , kO di mana . . . . .

 . . .  haiiiiLuuuuuuuuuuuuuuuu si bOOk'Qu heaRty , aQ kangen ama kamUu . . .  heeeeeeeee . . .  maaF La

terLampau jarang utk jenguK kO , jaraNg tU bukaN bermaKsud aQ Lupa tapi aQ menGingati dalam

mendOakan . .  chewahhhhhhhhhhh . . . . terUs teraNg jaK aQ kangen ama neneK keciK aQ , serius sngt2x


. . . .  . .  niE sebab utama aQ berZiarah kat bOOk'Qu heArty malam nie . . .  keLmaRin seharian aQ nunggU

dia , bersesuain ngan janji dia mau muncul tepat kuL 12.30pm , tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . .  hEeeeeeeeeeeeeee . .

cian kat neneK keCik aQ tu tentU dia ada masaLah yang dia ndak dapat controL dan di luaR kemaMpuan

dia . .  aQ tetaP percaya ngan dia , JANJI DIA , JANJI AKU GAK . . .  kan3x . . . aQ akan kangeN  ama

kaMu seLaLu si nenek KeCikkkkkkkkkkkkkkk . . . .  MudahaN semua akan baiK2x saja n jaga selaLu hati

muuuuuuuuuuuuuuu . . .  tQ . . . .




                               . . . .  aQ tOmottttttttttttt , dia tOmeyyyyyyyyyyyy . . . . 

Tuesday, November 15, 2011

. . . 31 HARI MENUNGGU MU . . . .

 . .  . .  lama taK beZiarah kat bOoK'Qu heaRty nie , hUrmmmmmmmmmm  . .  meSti dia dah majuK giler ngaN aQ . . kaN3x . . . . hEeeeeeeeeee . . , maU buka belOg nie puN aQ hampiR Lupa paSswOrd , . . , hampiR serabuT weyyyyyyy . . .  sengaLLLLLLLLLL . . . .   biasaLa AKU SUKA NULIS TAPI SUKA AKU TIDAK ADA SELALU . .  hEeeeeeeeeeeee . . copy n paste ayaT soWng bLogger . . . ,

 . . . . sepatUtnya aQ plaN maU sTarT nuLis hari iSnin yaNg LaLU . . . . haRi tu bersamaan haRi SIJIL PELAJARAN MALAYSIA ( SPM )  si neneK kecik aQ . . . , haRi niE dah maSuk haRi ke-3 dia berjuaNg ,aQ dOa'in dia ngaN kawaN2x selaLu akaN di permudahkan . . . . . tiada Cara lain sUdah aQ maU kabaRkan haNya melaLui beLog niE jaK la , mudahaN sUma akaN ada kebaikaN . . . . .

 . . .  fOn aQ kOmpOm udah ndaK bole gUna , udah 2 hari aQ ndaK guna fOn  , alamaTnya mmG maU hantaR bengkeL lagi la fOn aQ itU . . . bukaN saL fOn aQ yaNg rOsaK itU aQ maU story , tapi saL janji aQ ngan si neneK keciK aQ , 31 HARI MENUNGGU MU . . . . .

 . . .  ada sesUatU yang aQ raSa pelik udah berLaKu time sTart jaK hari 31HARI ITU . . . entah sesuatU yang kebtulan ka atau apa ka ? ? ? . . .  time maLam isnin tu gaK la aQ taNpa si neneK keCik fOn aQ teruS buaT haL , aQ betuL2x raSa pekara tU peliK giler , padahaL pagi2x tu fOn tU wOkeh2x jaK tiada tanda utK mampusssss . . . . , sampai sekaraNg aQ maSi rasa peLiK , kenapa yerK fOn aQ tU meSti rOsaK . .

  . . .  yaNg sebenaR2xnya banyaK benda yaNg aQ maU iSi kaT dalam beLog niE tapi  . . . .  fOn rosaK suma jadi haL . . . . sUma tulisan ada dalam fOn tu , adUyaiiiiiiiiiiiiii . . . .  mengikuT perancaNgaN asaL , aQ maU cOpy n paSte suma sms si neneK keCiK dalam belOg niE sepanjaNg tempoh 31 HARI niE , banyaK la KISAH KITA oWg dalam fOn tu tapi . . . . . sengaLLLLLLL malaS aQ maU kaSi stOry , pOintnya sKrg mmG tiada apa2x la yaNg maMpu aQ tuLiS . . . juSt nulis gOssiP yaNg ada kaT jiWa n kepala aQ sendiri jaK , cOntOhnya mCm sekaraNg nie La . . . .  memaNg ndaK beSt sngt2x . . . . haKktuuiiiiiiiiiii . . . .

 . . . terima kaSi si neneK keCik udah baGi piC' gigi tariNg kesayaNgaN aQ . . .itU la temaN aQ dalam 31 HARI MENUNGGU MU . . , buaT yang terbaiK untuK SPM mu , doa aQ akaN selaLu mengiriNgi setiap heLa naFaSmu . .  insyaALLAH . . . . . . AKU AKAN SELALU KANGEN AMA KAMU . . . .  hEeeeeeeeeeeeeeee . . . . hidUng kembaNg2x , muLut ada LOngkaNgggggggg . . . .  CubiT pipi bOle . . . . . meOwwwwwwwwwwwwwwwww . . . . . Qu'Qai busyuK malaS maNdi . . .  weKKKKKkkkkk. . .



                                 . . .  niE tariNg aQ , saNg keKunaNg . . . muktamad . .  hEeeee . . 

Monday, October 24, 2011

5 FAKTA UNTUK ANDA PERCAYA ATAU TIDAK

1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.
...

2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.

Tuesday, September 27, 2011

. . . hEaRty' Qu . . . . .

video

 . . . . seLaLU haTi di serU utK berkaTa , namUn kaLi ini niE BIAR JIWA yaNg berkaTa-kaTa . . . . pejaM maTa , TuruTi biSikaN jiWa jaNgaN Lupa baWa akaL berSama . . . .

 . . . . aQ merajuK La  . . . kO maU gaNaS2x bOle . . . aQ baGi penaMpaR bertUbi2x , penUmbuK beRtubi2x , bagi fLyiNg kiCk bertUbi2x . . . . aQ tariK eLinga saMpai merah , piCit hidUng n tuTup muLut kO dgN stOkiNg yg taK baSuh 22x2 haRi . . . aQ ikaT kO d poKok , geLitiK kO sampai pengsan . . aQ tiNggaLkaN kO sOwNg diRi aT kUbuR mLm jumaaT . . . aQ pggL geNg gUrLz beLaSah kO saMpai kOma . . . . ehhh taK bLe taK bLe , aQ jerK yaNg bOle belasah ko sebab aQ maRah kaLu ada oWg LaiN yaNg cederakaN kO dgN sengaja keCuaLi ALLAH . . . .  lepaS tU aQ akaN jaGa kO baLiK saMpai kO sembuh dari saKittttt . . .  hEeeeeeeeeee . . 


 . . . . ada aQ kaTa aQ ndaK maU di gaNggU . .  ? ? ? ada taK ? ? ? aQ taK sUka kO kaTa kO mNgaNggU aQ . .  taK sUka fahammmmmmmmmmmm .  . .  len kaLi jgN berani kO kaTa Lg . . . kaLu kO yaNg ndaK maU mssge ngaN bg taU jaK . .  mesti kO bUriNks . . .  kaN3x . . .  . . bUriNkS bab aQ niE mMbOsankaN kaU . .  Hurmmmmmmm . .  maaF kaLu aQ mNggaNggU . . . . 


 . . . . jeleSnya aQ . . . bagUs betuL ini oWg "BERCINTA LEPAS NIKAH" , tu Lebih indah kan3x . . hEeeeeeeeeeee . .  . . kaLu bOle aQ pIn naK berCinta LepaS nikah La plaK . . . hahahahaha . . . gataL n gediK eXtra betuL budaK keCiK  niE beLum SPM dah maU ceTa saL nikah . .  taPi ada aQ kesah . . . . kaU taU aQ peRnah beRcita2x utK nikah umuR 21 tahUn . .  hEeeeee . . .  ngaN aQ mNgiMpikaN PERCINTAAN LEPAS NIKAH . . . . . wawawawawa . . .  


 . . . . dia niE seOraNg pemaLU , penaKut , sUka Lari daRi masaLah , sUka sNgt2 ngaN KunaNg2x , maNja , ngada2x , baiK , peraHsia , peNdendaM , sUka maKan kaCaNg n rOti caNai . . . . sUka minUm neStum panaS ndaK sUka makaN pedaS , maLaS maNdi , sUka rOck Lee , peNdiam , kayU , paNdai , sUka buaT aQ terseNyum , sUka ngaLah , sUka nyaNyi , taK peRnah beRciNta , sUka pOmpuaN tOmbOi n beraMbuT peNdeK , sUka guRLz yaNg ada tahi laLat s pipi , suka gUrLz yaNg paNdai jahit , sUka gUrLz ada taRing . . . tU jaK yaNg aQ iNgaT , yaNg len2x dah Lost memOri . . .  hEeeeeeeeee . . . 


 . . . . aQ mimpi ada ulaR LigaN aQ ,besaR siOt uLaR tU . . . oWg tUa2x kaTa , tU taNdanya aQ dah naK nikah taPi aQ ndaK peRcaya . . . . jOdOh itU rahsia ALLAH . . . siaPa dia daN di mana dia tU taK pentiNg , jaNji dia bOle jadi imam dalam sOlatQu . . . penemaN sUka daN duka kU . . .  setia pada kU  . .  ndaK reLa d mandUkan . .  aQ niE kedeKut kaSih sayaNg . . .  aQ daK sUka beRkOngSi kaSih sayaNg . . .  ndaK sUka sebab ia buaT hati aQ saKit . . . .  siaPa dia dan di mana dia aQ ndaK maU amiK tau yaNg penting dia bOle jadi imam dalam solaT Qu . . .  dia setia padakU . . . dia bOle terima seMua kekuraNgaN yaNg ada dLm diri aQ daN yaNg paling penting kaMi saLing memahaMi . . . .  jUjuR antaRa satU sama Lain . .  saLing mmpeRcayai dn  meleNgkaPi serta meLindUngi antara satU sama lain . . . .  aQ kaLu bOle naK nikah ngan oWg yaNg lebih tua dari aQ 3 tahUn , ndaK suka oWg yaNg sama uMur . . . . aQ sUka ngaN lelaKi yaNg ada jaNgguttttttttt . . . hEeeeeeeeeeee . . . . . 


 . . . . kO maU taU NWYK kata dia taKut kO JATUH HATI ngan aQ . . . OMG . . . muLa2x dNgaR mMg mNgarUt  . . .  kan3x . . . sebab beNda tU mmG trUly MUSTAHIL . . . .  aQ kaTa La mCm niE si AB' tu NDAK AKAN n NDAK PERNAH akan jatuh cinta ngan aQ sebab dia tU jUst sUka budaK tOmbOi . . . oWg yaNg Lebih berUsia adri dia n budaK kelaNtan . . . laGi pUn ciRi2x ndaK ada dalam diri aQ n aQ bukaN oWg kelaNtaN . . .  kaN3x . . . . dia kaTa mCm sebab masa aQ bercinta ngan raMLy , dia baGi naSihaT taK yah La ngan c raMLy tu . . . . tapi aQ ndaK amiK pUsingggggggg . .  hEeeeeeeee . . . kaU rasa benda niR Lucu tak . . aQ ndaK berani kOmen , laGi satU NWYK kata , TIADA BENDA MUSTAHIL DI SISI ALLAH . . . mmG tiada benda mUstahiL di sisi ALLAH tapi dalam bab niE seriUs aQ kaTa mmG MUSTAHIL sebab aQ mmG yaKin banget . . . . . .


 . . . . kadaNg aQ takut gaK maU ceta saL kO aT mmbeR , taKut dOwang kaTa kiTa BERCINTA . . . .  ramai Mmber aT skULL taNya Qu' K tU paKwe kaK waNi ka ? ? ? kaK LySa pUn ingaT kiTa  lOving cOupLe  . . .  kadaNg aQ terseNyum sOwNg2x caM oWg ndaK betuL biLa teringaT saL nih , apaLa MngkUk sNgt dOwNg kaTa kiTa berCinta , peNing kepaLa aQ . . . . naK tergelaK puN ada , LuCu baNget deh mCm mana La dOwNg bOle terfiKir benda tU . . . . 


 . . . .  tO be cOntinueeeeeeeee . . . . 


                                                    . . . taKamakataKaCin . . . . 

Wednesday, September 21, 2011

. . . aQ daN dUa minggU . . . .



 . . . .  ini pesanan si neNeK keCik yaNg cyumeLL . . . . .





 . . . .  jaNgaN nakaL2x . . . 
 . . . .  jaga sOlaT mU . . . 
 . . . .  jaNgaN meLaWaN caKaP maK ngaN baPaK . . . . 
 . . . .  jaNgaN Lupa baCa QuraN . . . . 
 . . . .  jaNgaN LuPa toLoNg maK ngaN baPaK . . . .
 . . . .  jaGa haTi baiK-baiK . . . . 
 . . . .  jaNgaN sedih-sEdih . . . . 
 . . . .  jaGa diri baiK- baiK . . . .
 . . . .  jaNgaN dieT . . . . 
 . . . .  jaNgaN buaT beNda bahaYa . . . . 
 . . . .  jaNgaN maNdi maLam . . . .




 . . . . .ingaT pesanaN si neneK keCik yaNg cyumeLL nih . . . .  jaNgaN seSekaLi inGkaR . . . .  kaLu

iNgkaRi , aQ ciNcaNg2x kaU LumaT2x . . .  ada Faham taK . . . .  tQ' BUAT AKU TERSENYUM . . . .

kaU sahabaT kaU la temaN . . . .  TERIMA KASIH ILAHI keraNa KAU teLah mNgaNugerahkaN

sahabaT yaNg teriNdah seperTi AB' . . . . .  jaGa diri baiK2x . . .  tUnggU aKu . . . . i wiLL remembEr u

aLwayS n i wiLL miSS u eVerydaY . . . . . .



Friday, September 16, 2011

my name keKUNANG


 . . .  tutttt . .  tuuttttttttttttt . . .  tutttttttttttttttttttttttttttt . . .  ( buNyi smS ). . . . .



 . . . . kO taU taK " budaK metaL batU 2 seteNgah " . . . . . aQ ada negOk sOwaNg budaK pakai bajU

birU caiR beLaNg pUtiH n berSeLuaR creammmmm . . . bUdaK tU ada jaNggutttttttt , sUmpah cuTe

baNget aQ suKa  . . . . dia sUka baNget buaT peAce , ada piC' dia berbaRiNg aQ dah cOpy n paSte pOn .

.  hEeeeeeeeeeeee . . . aQ maU taNya kO kenaL ka ngaN dia ? ? ? ? ?



 . . . .  haPPy baNget aQ dah jUmpa lama grOup tU . . .  miNggU nih gaK aQ taK taU cam ne La tergeraK

haTi maU negOk prOfiLe " RyaN kentaNg " kaWaN kO tu . . . . aQ nampaK piC' satU team bOla aQ

kLiK La naK negOk  . . . .  daLam raMai2x oWg daLam piC tU , aQ tertaRik ngaN budaK berjaNggut

yaNg berbajU beLaNg putih , budaK tU di taG " Qu kekuNanG " . . .  tetiba aQ raSa haPpy semaCm . . .

sOry tO say piC tU daLam geNggamaN aQ sUdah . . .  dalaM haL ini tiada saPa yaNg baNtu aQ

menemukaN piC itU , aQ cari sndiri dgN bantuaN iLahi . . .  cyumeL la budaK tU mCm budaK2x w/pUn

dia berjaNgguttttttttttttt . . . .



 . . . .  ya kah kaLo kaU ndaK sUka aQ simpaN piC' itU aQ bole padam taPi jaNgaN tipU aQ . . .  maaF

mgKin aQ taK patUt jUmpa pUn piC' tu . . .  kaN3x . . .  bOdOhnya aQ , rUpa2xnya piC' yaNg seLaLU

aQ negOk tU bukaN AB' . . .  maaF baNget . . . aQ yaNg saLah , aQ terLaLu n teriNgiN baNget nyiMpan

piC' tU taPi aQ taK mmPu Lagi , sebaB itu bukaN kO . . .  kaN3x . . .  saKitnya , aQ ndaK taU naPa tetiba

hati aQ teraSa pedih n air maTa kU teraSa maU ngaLir . . .  sUmpah air maTa aQ dah di tUbir maTa ,

teraSa can taK layaK naK negOk wajah kO waLaU sekaLi . . .  TERIMA KASIH SEBAB JUJUR . . . .



. . .  aQ ndaK taU naPa aQ teraSa maU mNagiS  . . . .  aQ ndaK taU napa aQ sediH baNget . .  barU jaK

tadi time aQ ngah saVe piC' tU aQ tersenyum sOwaNg2x tapi tuaN pUnya piC' tU maU ngaKu yang tu

bukaN piC' dia . . .  aPa boLe buatttttttttttttt , may be tuaN piC tU taK sUka aQ negOk piC' dia . .

hEeeeeeeeeeeee . . .  FATIN NUR ALWANI jaNgaN mEnagiSssssssssss . . . . .



Monday, September 5, 2011

. . . D . O . A . . . .

BISMILLAHINIRRAHMANNIRROHIM' . . . . .

 . . . ya ALLAH , saaT ini daN ketika ini haMba-MU yaNg hina Lg berdOsa ini ingiN memOhOn

pertOloNgaN dari-MU ya' ALLAH . . .  saaT daN ketiKa ini sahabaT kU AB' sedaNg mNjaLani ujiaN

dari-MU , kU memOhOn ya ALLAH ringaNkaNLah ujiaN yaNg teLah KAU tiMpahkaN untuKnya

sEsUnggUhnya dia hamba-MU yaNg Lemah KAU berikanLah keSembuhaN kEpada dririnya . . . . .


 . . . ya' ALLAH ,  aKu bersaKsi tiada tUhaN meLaiNkaN ALLAH dan MUhammad itU keKaSih ALLAH

, ya' RABBI , ya' KARIM kepada-MU  kU bermOhOn KAU berikaNLah keberkaTan kepada hidUp AB' ,

KAU tuNjuKKan Lah jaLan yaNg benaR kepada dia . .  KAU permUdahkaN Lah sEgaLa UrUsan dia ,

KAU tiuPkanLah kEsabaraN yaNg tiNggi daLam hatiNya . . .  KAU haPuSkaNlah segaLa naFsU yaNg

mnGuasainya . .  KAU berikaNLah ia rahmaT-MU seSuNgguhnya haNya ENGKAU saja yaNg maMpU

memaKbuLkan permintaanku . . . .  aaminnn ya ALLAH . . . . . . 

Tuesday, August 23, 2011

. . . aQ dan 22 jam . . .

 . . . . tut . . tutttttttttttttttttt . . .  tuttttttttttttttttttttttttttttt . . . . ( bUnyi sMs )

- aQ ada buaT saLah ka ? ? ? naPa aQ rasa taKuttt . .  ? ? ?
* ak rasa tak . . .  tak tahuuu . . . 
- si NK' aQ maU mintaK maaF kaLo aQ ada buaT saLahhhhhhhh . . .
* kau ada uat salah ka ndak tau larh plak . . emangnya kenapa . . . ?
- nTah La pLaK si NK' , kaN aQ dah baGi taU aQ raSa takUtttttttt
* kau kan mmg penakut ,ak ble uat apa pe . . lg satu kau dah tukar ka pic' rock lee yg ak bagi tu ,ak dah tak mau tengok . .  kau tau hari tu ak cari pic yg sesuai utk uat pic' profil kau  tapi ak nie ndak sedar diri kan o . .  oleh sebab kau minat giler ngan rock lee ak saban hari cari yg cute2x tapi tak pe larh kau ndak suka . . .  len kali ak tak mau cari dah ,hUhuhuhu . . ak dah uat urank tu letak pic rock lee dengan rasa kurang ikhlas suka hati jak mau tukar2x pic urank . .  bodohnya , maaf . . . 
- aQ taK tuKar Lagi , mCm yaNg aQ raSa kiRa betuL La aQ dah berbUaT saLah . .  aQ kena d huKum . lama dah taK mNghuKum diri seNdiri koT . . tU paSaL dah buaNg tabiaT seNgajax buaT saLah . . . :(
* tukar tau , ak dah tak mau negok pic' itu . .  please . . . 
- sTart maGhrib tadi aQ dah taK on9 , sKrg aQ dah taU yaNg aQ buat betuL2x dah buaT saLah . esOk aQ d haRamkaN utK oN9 sebagai hUkumaN saMpai biLa . .nTah Laaaaaaaaaaa . . warghhhhhhhhh . . . aQ raSa mCm maU maTiKaN fOn gaK La . . aQ taK sUka sitUasi nie . . sNgt2x . . . .
* kalau kau matikan fon ak akan mnjadi KAYU . . . 
- wOkeh La si NK' aQ mintaK sNgt2x , aQ dah buaT saLah dN aQ paTuT d hUkum , maaF ndaK daPat temaNkan kO utK mLm niE daN MUNGKIN gak uTk hari eSok " nanti aQ aKan merindUimU " . .  aSsaLamuaLaiKum . . .  fOn sWith oFF' ( 22 jam )
* sampai hati kau , bukan kau mau pujuk ak tapi kau uat aku bertambah sedih , ya' ALLAH terlukanya ak . . sampai hati kau , ak kecewa sngt2x . . .  sedihnyaaaaaa . . 


* hari nie aq g padang besar ,skrg ak on the way ke wang kelian . .  bila kau mau muncul weyyyyy , tak kecian ka ama ak . . . . AB' jangan tinggaL daku . . . 
- haiLuuuuuuuuuuuu si NK' , apa biKin weyyyyyyyyy . . .
* AB' sampai hati kau uat ak mcm nie . . . . 
- aQ kaN dah waT saLah ngaM sNgT2x La kena huKum , kO aPa biKin weyyy dah maKan bLummm ? ?
* mesti larh dah makan . . .  len kali kalau kau uat salah biar ak jetk yg mnghukum kau . . jgn memandai mau mnghukum diri sendiri . .  kau jahattttt . . . 
- bgUs deh , tadi makan aPa kah ? pOse gaK ka tadi ? hari niE kO waT apa jaK ? kO maSi marah ngaN aQ kah ?
* keow teow sup thai , pose larh , pagi tadi ak p padang besar ngan wang kelian . .  marah . . sebab kau buat benda yang ak tak suka ,len kali ndah apyah mau off fon ,ndak suka larh . .  kalau dah salah ngan ak , ak jak yg bole mnghukum bukan kau yg mnghukum dirisendiri . . .  ada  faham . .  len kali jangan uat lg . . . . fahammmmm . . 
- padang bEsar mesti beST La tU  . . kaN3x . . . waNg keLiaN tU pLaK teMpaT aPa si NK' . . . wOkeh , insyaALLAH faham . . .
* ko kena janji ngan ak jgn off fon lg  . . . faham . . . 
- insyaALLAH si NK' , kO taK cite Lg aPa kO dah waT haRi niE weyyyyyy . . . .
* dah bagi tau ak g wang kelian n padang besar . .  wang kelian at sempadan thai . . .
- g waT aPa , shOpiNg yerKkkkkk  . .  meSti beLaNja saKaN La tU kaN kO g ngaN siaPa kah ? ?
* tak larh ,abang beli jeans larhhhh . . . .
- ko taK beLi aPa2x kah , seLendaNg ka ? apa kah ? ? ?
* beli beg duit jak rm10 . . napa  . . .  banyak baju sport . . .
- tU yang beSt tU bajU sPort . .  terbaiKkkkkkkkkk . . .
* weyyyyy ndak mau pujuk ak kah . . .  ? ? ?
- aiKssssssss . . marah Lg rUpaNya si NK' aQ niE , weyyy cepAt bagi taU  aQ kena waT aPa kah ? ?
* mesti larh kena pujuk ak
- aQ kena waT aPa si NK' , taK yah La waT aQ serabuT weyyyyyy  . . piNjam aYat kO " ada aQ kesah "
* kalau kau tak kesah tak payah pujuk larh weyyyyyyyy . . . . . 
- tU kan ayat ko , aq gurau jaK la weyyyyy . . . 1st aq naK mintaK maaF utK tindaKan aQ matikan fon 22 jam . .  2nd aq janji aq taK kan maTikan fon Lg n aq d laraNg utK mnghuKum diri sendiri yaNg bple mNghuKum haNya sOwNg jaK iaitu si NK' aQ . .  yaNg ke3 plak , mudahaN lePaS nie aQ tidaK aKan Lg . . . Urmmmmm aGaK2x boLe gaK ka tu . . .
* yeahhh . .  buat ak tersenyummmm . . .  tQ . . . 
- biLa terSenyum kOmpOm hidUng tU akAN  kembang . . kan3x . . .
* nak lrik lagu , hukuman ke2 ak . . .  yg janji tadi hukuman pertama
- kaLo setaKat hidUng yg keMbang tU  . . mintaK tePi mintaK siriNg . .  hahahahaha. ... .
 taPi sebeLum tU aQ maU taNya kePaLa ngah miKir apa kah ?? ? ?
* tade pikir apa2x  , jom bluetooth lagu . . . ak nak 2 lirik lagu " selagi ada waktu by pak long ngan i'm yours by jason mraSz " . . . . 
- saKit peruT g La meLepaS saNa jaMbannnnnnnn . . .  wokehhhhhh setttttttt  . . . .

pesanan c neneK keCikkk . . . . .
jaga solat mu , jaga permakanan mu . . . semoga hidupmu d limpah rahmat yg suci , semoga sinar cahaya islam sentiasa mmberi kau cahaya . .  maafkan aku jika aku bukan sahabat yang baik , maafkan aku jika aku bukan teman terhebat . . . .  terima kasih sebab selalu buat aku tersenyum ,terima kasih sebab kau selalu ada utk aku . . .  ya'ALLAH ENGKAU pelihara la iman ngan amal sahabat aku ni , ENGKAU berikan petunjuk jika dia tersasar dari jalan yg di redahi-MU , KAU berikan larh sinar kebahagian kepadanya moga2x dia kan selalu memebasahi bibir dengan mnsyukuri nikmat-MU ya ALLAH  . . . . . 

Tuesday, August 16, 2011

d' siNiLa . . . . . . .

 . . . . Lama taK nuLis mCm raSa terberDosa  pLaK ngaN saNg bOok'Qu hEarty niE . . . . jOm Layan kisaH yaNg aQ reKa niE . . sekadar Layan bUriNksssssss . . . . hEeeeeeeee . . . . mEowwwwwwwww . . .

( kedeNgaran smS fOn berbUnyiiiiiiii . . . . tutttttt . . . tutttttt . . .  tuutttt . . .  )

- tima kaSi
*hurmmmmm . . . sama-sama ,kau napa lambat banget msggenya . . . 
- ntah tiada alasaN kot
*ya kah . . . maaf . . . 
- apa bikin? dah makan kah ? keja sKuLL dah seteL ka ? dari mana naK g mana ?
*keja skull blum setel lagi larh weyyyy . . malas . . besuk lusa tulat tulen . .aku mnganggukah ? ?
- aQ yaNg 1st sms . . ayaT mNgaNggU tU aQ yaNg pUnya . . .  aQ mNgaNggU kah ? ?
*kau nak mampus ,jommmm negok cite' momokk . . . 
-mOmoK tU aPa kah ? kUih ka ? biSkuT Ka ? apa kah ? mCm sEdaP jaK tU . . . . . hEeeeeeeeee
*dasar penakutttttt . . . . 
-mCm tU La barU betuL . . terbaiKkkkkkkkkkkkk . . .
*di sana hantu d panggil apa ? ? ?
-saNa maNa weyyyyyy , kaLo kaMi d kOrea haNtU kami pggL " ghOsttttttttttt " . .
*awat la mangkuk banget ini urank . .  di sabah la cik adik . . . 
- haNtU gaK La wEyyy . . layan mOod apa Ohh nEgoK cite haNtuuuuuuuu
*aku negok pakai sebelah mata jak
-sebelah maTa simPaN buaT aPa kah ? ? ?
*saja hobby kalo negok cite hantu mesti negok sebelah mata @ tak de mata . . . hahahaha
-eK'eLLehhh aPa La puNya hObi mCm tU , bgUs p tidO'dapaT buaT taiK mata. .  hahahahaha
*suka-suki larh . . . kau jeles kah ? ? ?
-negOk cite "mOmoK" tU ngaN siaPa ka?
*abang ngan irfan . . .kau duk wat pe tu ? ? ?
-tiada waT aPa2x , ngah mMbariNgkaN diri saMbiL mNgOyaNgkaN kaKi . . .
*aku dah tak negok filem tu , len kali jak la . . .  wawawawawa 
-c NK' tiada gOsiPpp utK d kOngtsi2x ka ? ? ?
*ada . . nak tau apa ? ? ?
-sUma aQ naK taU . lagi baNyaK Lg besT n aQ puN suKa  . . .  sNgt2x . . .  hEeeeee . .
*kau kenal tak " A_ M_D B_ _ _I R"
-LiriK LagU "AHMAD by arOra saLWa"
*manyak2x  tQ . . . kau dah nak tido kah ? ? ?
-taK la ngaH nuNggU gOsip yg tadi d kaTa byK tU taPi kaLo c NK' sudah maU tidO' . . wOkeh dehh
*ada aku kata aku mau tido , nie yang aku nak protes . . hurmmmmm . . 
-Mmg tiada pUn c NK' . .  tadi kO seMpat ON9 rUpaNy . . kaN3x . . .
*lama dah aku on9 , kau jak yang ndak muncul2x negur aku
-eK'eLLeh aQ Lg La yg saLah . .   kaN aQ dah bg taU g soLaT taraWeh aMcM La maU timbuL negUr kO
*kalau ko bole di luar talian , kenapa aku tak bole ? nie suma aku tiru kau larh weyyyy . . kau bole tak tolong sngt2x jangan jadi TUNGGUL KAYU . . . 
-aiKssss betuL biarrrr . . . hUrmmmm . . c NK' ,aQ mintaK tLg sgt2x ,tLg jaNgaN jd " KAYU "
*otak kau berjambul . .aku nie nenek cyumelll tau , bukan KAYU . . len la kau . . 
-aQ dah mMg sPesieS kaYu . .fOrmuLany mudah jaK ,biLa c NK"' puN miLih uTK jd KAYU . .  KAYU + KAYU = POKOK . . .  taNya sama pOkokkkkkkkk . . .
*AB'  . . . . aku yakin satu hari nanti kau pasti akan berjumpa ngan sahabat yang lebih baik dari aku
-kita niE akaN trUs jadi KawaN biLa kiTa niE berbeZa . .  jgN cUba jd aQ , nnT kiTa aKan cPat jaUhhh
*ada yang merinduimu , dia sahabat yang baik bukan kayak aku. . . aku telah buat hubungan kau n dia renggang , aku amat bersalah ,aku harapko ngan dia akan terus menjadi sahabat sejati . . . maaf aku bukan sahabat yang baik , bagi ku kegelapan itu lebih baik dari cahaya yang mnyilau mata
-niE bukaN ceriTa sUatU haRi , niE cerita aPa yg kita ada pada hari niE biar La kiTa cUba jaGa sEdaya n sEmaMpUny yg bOle . . . 
-yg sebeNar2xNy terbaiK adaLah apa yg kiTa ada paDa haRi niE buKan utK sUatU hari . . .
*ntah aku merasa sngt2x bersalah , mungkin kesalahan ini ndak ada maafnya
-tiada saPa yg saLah2x weyyy . . mCm yg pRnh aQ bg taU SK' tU mNgimaNi siLaturahim yg semNtara , jd kita sUma meSti seLaLU berUsaha utK jd yg benaR ndaK maU ada yg saLah2x . .
*aku ndak suka ko kata mcm tu , mcm kau udah ndak mau bersahabat ngan aku ,mcm kau nak kawan ngan aku kejap jak . . . hurmmmmmmm . . . 
-c NK' kena jaNji jgN jd KAYU lagi
*ntah . .  kalo aku mnhilang kau ndak akan rasa kehilangan pun  . .kan3x . . . sebab kau ndak prnh mngharap persahabatan kita kekal , kalu aku pergi ko masi ada _ _ _ _ _ _ _ ? ? ? kan3x . . . huhuhuhu . . .  aku nie cuma kawan sementara kau jak . kan3x . . . aku tau aku sapa ndak layak jadi sahabat selamanya , kenapa kau mmg impikan sahabat smntara jak kah ngan aku , kalu itu yang kau mau akan aku tunaikan . . mauuuuuu ? ? ? kalu aku jadi kayu ko maSi ada M_ _ U . .  . . 
-c NK' caKaP aPa niE. .  hUrmmm . . naPa tetiba ada M_ _ U pLaK . .  siaPa kah ? ? ?
*kura2x dalam perahu , ntah kau bukan budak kecik lagi , udah pandai fikir . . . 
-OOOOhhhh fahammm3x . .. c NK' stOry saL SML' rUpaNy . . kn3x . . .
*pandai pun pura2x lupa la kunun3x . . . . 
-yg tetiba budaK HV' tU masuK daLam sTOry  . .kenapa kah ? ? ?
*ndak ada apa2x . . cuma mngharap sesuatu . .cantikkan bintang kalu aku bole tangkap bintang itu akan aku bagi at sahabat aku . . . . Q'K' . . tapi aku tak mampu hanya mampu melihat ndak mampu mngapai terlalau tinggi angan ku mngapai bintang di langit . . . ingat mcm tangkap ikan , kalu tangkap ikan bole guna joran , kalu tangkap bintang mau guna apa yerkkkk . . .  kau bZ' ka sepatah2x ayat , aku ganggu kut ,mungkin kan3x . . . 
-ini kaN bOOk'Qu NK' ngaN SK' . . .  pOint aQ berbahaS niE cUma maU menEgUr peNgaKuaN  NK' yg tetiba jd kayu . . aQ ndaK maU KaYU tU jd siFat pLaK ,aQ taKut nnT aQ ngan NK' akaN mNjaUhhh   . . aQ maU NK' teteP jd yg mCm diriNya yg seLaLu . .  seLaLU nyuruh SK' "jOm chaT" , aQ maU mCm tU jaK ndaK maU yg Lain . . . .
*hari tu aku ajak kau chat tapi kau just mssge ndak buka pun peti chatnya , emangnya kenapa ? jawap ? atau kau akan mngelak dari mnjawapnya ? apa alasan yang ko mau bagi ,logik n bisa di terima akal kah ? atau ko pun ndak tau . . kayu ka tunggul ka sma je . . . . 
-iya hari tU aQ mmG ngaKu saLah taPi NK' puN kena mNgaKu saLah gaK .naPa dia taK teguR aQ yaNg dah buaT saLah n dah buaT NK' keCiK hati . . . . BIAR KISAH KITA , KITA YANG RASA n BIAR CERITA KAU AKU ,HANYA KITA YANG TAHU . . .
*emangnya kau ndak suka kalu aku cite sal kau at akak L' at NWK' at CM' ? kau marah ka ? maaf aku ndak tau yang ko marah ? aku cite saja2x nak bagi AA' tu jeles . . maaF banget . . .  
-ini oWg Lmbt piCk-Up tuL ,maKsudNya biar kita jaK yg nuLis ,luKis n hiaS apa yg kita mahU dLm bOok'Qu kita ini . . . jgN ada oWg lain yg maU mngataLkaN taNgaN ngaN kaKi utK mnyibuK tapi berkOngsi tU mmG sNgt2x d iZinkaN tapi d LaraNg utK mNgubah apa2x yaNg kiTa sUdah ada . . .
*kalu mau d tambah ngak bisakah . . penambah bOok'Qu
-bOok'Qu nya bOle d tambah oLeh NK' n SK' jaK , oWg LaiN biar jd sUmber iLham utK jd pencaNtiK n pNghiaS Latar bOok'Qu kita . .  chewahhh dah mCm nuLis daLam nOveL La plaK . . .
*sebut sal kisah n novel teringat lak aku pada sesuatu , weyyyyyyy ko bila nak wat cite yang aku suruh wat . .aku tertido la maaffff . . . 
-sTp hari tU kaN cerita n kisah dLm bOok'Qu kta . . idea tiada Lg n aQ mmG ndaK berbaKaT puN tuK nge'laKUin . .
*erkkkkk . . bole tak aku mau pggl ko TUNGGUL KAYU
 -dah d pggL puN ,tUnggUL kaYu tU apa kah mCm besT jaK ,bLe buaT sahUr ka  . .hEeeeee . .
*boleh3x . . . kau mau cium lantai awal ka pagi nie . .budak jahat selalu harus d buli . . . buli diaaaaaaaaaa . . . wawawawawa . . .   
-budaK jahaT Lg . . aQ pEnaKuT La weyyy braPa kaLi maU reWindddd yg jahaT tU NK' pembuLi yaNg d buLiiiiiiiiiiii . . hahahaha . . .
*maaf aku pamit duluan ndak sempat bagi pesananan . . . . . . 

Friday, July 15, 2011

. . . bOok'Qu hEarTy chOmoT ": kaSih saYaNg made iN maRah2x . . .

. . . bOok'Qu hEarTy chOmoT ": kaSih saYaNg made iN maRah2x . . .: " . . . . marahhhhhhhhh . . . . aQ nak berKongSi kiSah stOry nenek keCik minggU LaLU . . . nama jaK berKongSi ,tapi cataTan niE aQ buaT taNp..."

Tuesday, July 12, 2011

pUteri cahaYa keLiP-keLip . . .




Elwanna Elwanny May 2 at 6:24pm Report

cerita buaT saNg'keKunaNg dari sEoraNg kawaN . . . 

, . pd zmn dhlu kala , . ad sbuah hutn yg bnma hutn hdp . , suma pdduk kg ta brni utk msk ke dlm hutn trsbut krn mrka pcya bhwa ad skor nga yg mjga hutn tsbut dn ssapa yg msk ke hutn tsbut ta akn tmui jln kuar ag . , mnurut ceta owg2x tua ad sorg puteri yg tlh di smph mjdi tua dn hdoh tngl d hutn tsbut . , ta ad ssapa pn yg bjya mbbaskn puteri e2 dr smphn yg tlh tkna pdny . , puteri e2 bnma “chya kelip2x” . ,
, . puteri e2 tlh dsmph olh pmaisuri kgelpn yg tngl d hutn tsbut krn dy bdndm thdap owg tua puteri tsbut dsbbkn ayahanda puteri tsbt ta sdi bkhwin dgn pmaisuri kglapan . , puteri e2 tlh dculik olh owg sruhn pmaisuri kglapan smsa dy bru dlahirkn . ,
, . stlh bbrpa thn kmdian puteri e2 mbsr tnpa mngetahui yg dy tlh d culik olh pmaisuri kglapan . , dy mnyngka prmaisuri kgelapn e2 adalah ibunya. . , pemaisuri kegelapan cemburu akan kecantikan yang di miliki oleh puteri cahaya kelip2x lalu dia meyumpah puteri menjadi sangat hodoh dan tua . . , puteri cahaya kelip2x merasa sangat sedih akan tetapi dia tetap bersabar dengan apa yang telah menimpa atas dirinya . . ,
, . . 1 hari ada sowunk putera raja telah memburu di kawasan hutan hidup tersebut dan dua owunk suruhannya . . , putera raja itu bernama “alexandra” . . , putera Alexandra memiliki rupa paras yang sangat kacak . . , sampainya di tengah2x hutan putera Alexandra terdengar satu suara yang sangat merdu . . , dan putera alexdra mencari dari mana suara itu datang . . ,
, . . ketika itu puteri kelip2x sedang bermain dan bernyanyi di atas buaian kayu yang telah di buat oleh permaisuri kegelapan untuknya . . , dia tidak sedar yang suaranya yang merdu itu telah di dengar oleh putera Alexandra . . ,
, . . alangkah terkejutnya putera Alexandra apabila melihat wajah puteri cahaya yang begitu hodoh dan tua . . , putera Alexandra cuba mendekati puteri cahaya kelip2x akan tetapi puteri cahaya kelip2x menyedarinya dan bertindak melarikan diri . . , putera Alexandra cuba mengejarnya dan dia mendapati dia berada di dunia yang sangat berbeza . . , suasana di situ sangat gelap dan menakutkan . . ,
, . . puteri cahaya kelip2x Berjaya melarikan diri kerana dia takut permaisuri kegelapan akan memarahinya kerana berjumpa dengan owunk asing . . ,
, . . setelah penat mencari puteri cahaya kelip2x putera Alexandra berehat dibawah sepohon pokon yang uzur dan menunggu masa untuk menyembah ke bumi . . , tiba2x pokok itu bergerak2 . . , putera Alexandra merasa sangat terkejut . . , dan dia mengeluarkan pedang hikmatnya . . , tiba2x pokok itu bersuara “wahai anak muda mengapa kau kesini . . , tidakkah engkau tahu tempat ini sangat membahaya ,” . . , putera Alexandra merasa sangat terkejut keran apokok itu boleh berkata2x . . , “wahai pokok ajaib bagaimana kau boleh berkata2x , . . ?,” putera Alexandra bertanya . . , lalu pokok tua tersebut menjawab “. . , dulu aku adalah seowunk manusia seperti kau jugak tetapi aku telah di sumpah oleh pemaisuri kegelapan dan ini adalah dunia kegelapan . . , sesiapa yang masuk kedunia ini tidak akan menemui jalan keluar lagi . . , “ putera Alexandra bertanya lagi . . , “ siapakah gerangan perempuan tua yang bernyanyi di pohon yang ada buaian itu . . , “ tetapi pokok itu tudak menjawab dan dia kembali menjadi keras . . ,
, . . putera Alexandra nekad untuk mencari siapa gerangan wanita yang menyanyi di pohon itu kerna dia ingin sekali melihat sekali lagi wajah wanita tersebut . . , tiba2x putera ternampak wanita itu sedang memberi makan kepada haiwan2x yang ada di sekelilingnya . . , sekali lagi putera Alexandra cuba mendekati puteri cahaya kelip2x . . , tetapi puteri cahaya kelip2x tidak menyedarinya . . , lalu putera Alexandra memegang tangan puteri . . , hampir saja puteri cahaya kelip2x berteriak . . . , dan kali ini puteri cahaya kelip2x tidak Berjaya melarikan diri lagi . . ,
, . . “ megapa tuan hamba mengikuti hamba . .? tidakkah tuan hamba sedar yang tempat ini sangat membahaya . .? jika ibunda hamba Nampak tuan hamba pasti tuan hamba akan disumpahnya kerana tuan hamba telah memasuki hutan hidup dan pasti tuan hamba tidak akan temui jalan keluar lagi . . , dan hamba tidak sanggup melihat ramai rakyat jelata disumpah menjadi haiwan dan pokok . . ,” jelas puteri cahaya kelip2x . . ,
, . . “maafkan hamba . . , sebenarnya hamba tertarik mendengar suara tuan hamba yang begitu merdu sekali . . , mengapa tempat ini gelap sekali . . , ?” soal putera Alexandra . . , “ tempat ini dinamakan “kegelapan malam” barang siapa yang memasukinya terlalu sukar untuk menemui jalan keluar . . , apatah lagi jikalau ibunda hamba mengetahui ada penceroboh yang memasuki kawasan ini . . ,” jelas puteri cahaya kelip2x . . ,
, . . “mengapa tuan hamba melarikan diri setelah melihat hamba , . .?” belum sempat puteri cahaya kelip2x ingin menjawab tiba2x pemaisuri kegelapan sudah pulang ke istananya bersama seekor naga yang berwarna hitam dan sesiapa yang melihatnya pasti merasa gerun sekali . . “lebih baik tuan hamba sembunyikan diri , . . ibunda hamba sudah pulang . . , nanti hamba akan kesini membawa makanan pasti tuan hamba kelaparan . . , hamba perlu bertemu dengan ibunda hamba kerna pasti dia mencari hamba. . , jika dia mendapati hamba tiada di istana pasti dia akan memarahi makcik aleey “ lalu puteri cahaya kelip2x pun berlari menuju ke istana . . ,
, . . makcik aleey adalah tukang masak di istana tersebut , . . “ aleey dimanakah puteri cahaya kelip2x . . , beta ingin bertemu dengannya . . ,” soal pemaisuri kegelapan . . , belum sempat makcik aleey menjawab puteri cahaya kelip2x pun muncul “saya di sini ibu . . ,” “kemana saja yang kau pergi , . .? “ “saya bermain2x dibuaian ibu . . “ . . , lalu pemaisuri kegelapan pun meninggalkan tempat itu . . ,
, . . sudah seminggu putera Alexandra tinggal disitu . . , dan mereka hanya akan bertemu di sebelah malam kerana pemaisuri kegelapan akan keluar pada waktu malam . . , sebenarnya putera Alexandra merasa hairan kerana suara puteri cahaya kelip2x merdu seperti orang muda tetapi wajahnya tua dan hodoh . . , ingin saja dia bertanya tetapi takut puteri cahaya kelip2x akan tersinggung . . , lalu dia hanya mendiamkan diri sahahja . . , dua orang suruhannya tidak tahu telah hilang kemana . . ,
, . . seperti biasa di sebelah malam puteri cahaya kelip2x akan bertemu dengan putera Alexandra untuk member makanan , . . “mala mini hamba meras tidak sedap hati seperti ada sesuatu yang akn berlaku . . , tiba2x pemaisuri kegelapan pun muncul . . , mereka merasa sangat terkejut . . ,
, . “berani kau bertemu dengan orang luar kelip2x . . ,beta tidak sangka kau menyimpan rahsia ini . . ,” marah pemaisuri kegelapan . . , lalu dia menhayunkan tongkat saktinya kearah puteri cahaya kelip2x . . , lalu puteri kelip2x pun pengsan tidak sedarkan diri . . , putera Alexandra pun cuba menewaskan pemaisuri kegelapan tetapi tidak Berjaya .. , dia pun turut pengsan di sebelah puteri cahaya kelip2x . . . pemaisuri kegelapan menyangka putera Alexandra sudah mati lalu dia meninggalkan putera Alexandra di situ dan membawa puteri cahaya kelip2x ke istananya . . , dia meletakkan puteri cahay kelip2 di dalam sbuah keranda . . ,
, . . putera Alexandra bemimpi bertemu dengan seorang lelaki tua yang berpakaian putih dan sangat bercahaya . . , lelaki tersebut berkata “ wahai anak muda . . , hanya engkau saja yang boleh menewaskan pemaisuri kegelapan . . , ambilah kalung dan pedang sakti ini sebagai pelindungmu . . , dan kelemahan pemaisuri kegelapan terletak di hatinya. . ,” lalu putera Alexandra tersedar dan mendapati di tangannya ada seutas kalung dan pedang sakti . . ,
, . . lalu putera bergerak ke istan apemaisuri kegelapn . . , setelah sampai di istana tersebut dia segera mencari pemaisuri kegelapan . . , putera mendapati pemaisuri kegelapan sedang beristirehat . . , pemaisuri kegelapan yang menyedari kedatangan putera Alexandra cuba untuk menewaskan putera Alexandra dengan menghayunkan tongkat saktinya itu , . . lalu putera Alexandra menepisnya dengan menggunakan pedang sakti yang di miliki nya . . , pemaisuri kegelapan merasa sangat hairan dan terus menerus menghayunkan tongkat saktinya . . , putera Alexandra bertindak pantas dia menghayunkan pedangnya tepat ke dasar hati pemaisuri . . , lalu dia rebah tidak sedarkan diri . . , tongkat sakti milik pemaisuri kegelapan pun musnah . . , pemaisuri kegelapan pun lenyap . . , naga hitam milik permaisuri kegelapn turut lenyap . . , tiba2x keadaan di sekeliling istana pun berubah . . , pokok2x bunga kelihatan cahaya mentari mula menyinari . . , pokok2x yang uzur kembali segar . . , sungai yang dulunya kering kontang mula megalir airnya . . , manusia2x yang disumpah kembali menjadi bentuk asal . . , suasana disitu sangat cantik . . , pokok tua dan uzur itu adalah ayahanda puteri cahaya kelip2x yang telah disumpah oleh pemaisuri kegelapn . .
, . . tiba2x putera Alexandra terlihat sekujur tubuh terbaring didalam keranda kaca . . , dia memdapati itu puteri cahaya kelip2x . . , putera Alexandra menyangka yan puteri kelip2x sudah mati dia mengambil keputusan mencium puteri kelip2x buat kali terakhir . ., sebenarnya putera Alexandra telah jatuh hati sejak terdengar suara puteri kelip2x lagi . . , biarpun wajahnya hodoh dan tua putera Alexandra tidak peduli kerna kecantikan luaran tidak akan kekal selamanya . . ,
, . . lalu putera Alexandra mencium puteri cahaya kelip2x . . , tiba2 keajaiban telah berlaku . . , puteri kelip2x berubah menjadi sangat cantik dan muda . . , dia bangun dan berpimpin tangan menuju ke luar istana . . ,
, . . puteri cahaya kelip2x dan putera Alexandra pun berkahwin . . , puteri cahaya kelip2x pun tela berjumpa kembali dengan kedua orang tuanya . . , mereka kemudian hidup bahagia selamanya . . ,
 . . . . haPpy endiNgggggggggg . . . hEeeeeeeeeee . . . . 

Sunday, July 10, 2011

( K . E . B . E . B . A . S . A . N )

 
pada 21hb Jun pukul 7.28 ptg
 
. . . (",) . . neneK' keCiKkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. . . .

. . . ( K . E . B . E . B . A . S . A . N ) . . . .


. . . kaU taU aQ naK kebebaSan . . . sebab aQ jaraNg2x dapat

kebebAsan . . . aQ naK g jaLan2x kaT neGeri n negara oWg tuK

timbA peNgaLamaN . . . aQ naK tanaM cita - cita barU . . . maU

kumPuL dUit baNyaK2x maU g traVeLLing aT seraTa dUnia . . . maU

mbeK piC' keindahaN ciPtaaN iLahi . . . naK sNgt2x . . . kaU naK

jOin taK . . tapi aQ naK g sebeLum jadi isTeri sapa2x sebab aQ naK

kebebaSan . . .



. . . kaU teriNgiN ada kamera yaNg Owg ZamaN sKrg dOk gUna . .

. meSti besT kaN3x kaLo impiaN kita terCapai . . . hahahahaha . . .

maU mbeK piC' baNyaK2x waT keNangaN . . . maU mandi sUngai . .

. taNgkaP ikaN . . . maU berkhemah d rimba . . . maU neK rOLLer

cOster . . . maU terjun sUngai . . . maU buaT sEgaLa2xnya yaNg

mNcabar . . . maU neK' beLon Udara . . . maU maKan maKanaN

kaUm Lain makaN . . . yaNg haLaL jaK n ndaK ada sayur . . .

pahitttttttttttt . . . maU teNgoK baby2x cyumeLL meSti besT sNgt2x .

. . . tapi ndaK taU La biLanya aKan terCapai . . hahahaha . .


. . . tO be cOntinUeeeeeeeeeee . .
. .

Monday, June 20, 2011

, . . saat saat terakhir . . ,

Qu KeKunang pada 20hb Jun pukul 12.32 ptg



. . . nGah LayaN LagU " SAAT-SAAT TERAKHIR by ST12 " . . . nTah naPa tetiba terasa saNgat maU dengar LagU niE . . . . mUngkiN daLam LiriK laGU niE kOt ada terasa sOmethiNg yaNg keNa ngaN jiWa yaNg tEngah aQ raSa . . . . tapi ada keMungKinaN gaK aQ jUst mengada-ada maU buaNg tabiattttttttttttttt . . . . . hahahahaha ( pLaStikkkkkkk )
. . . semaLam neneK' keCik aQ puLaNg dari kLiniK . . . . kaLo dah g kLiniK kOmpOm La tU kan ada yaNg saKit . . . dan yaNg saKit itU ndaK laiN ndaK bukaN neneK' keCik aQ La . . . dah 3 hari dia kUar dari hOsteL mintaK cuti saKit daN barU semaLm dia gEraK g kLiniK . . . tu taNda saKiT dia dah maKin teruK kOtttttttttt . . . . tapi saMpai La mLm semaLm aQ puN ndaK taU neneK keciK aQ tU saKit apa . . . . , ? ? ? ? ?
. . . naSib beK La dapat temaN kaN dia tiMe d kLiniK semaLm walaupuN terLambaT banyaK . . . temaN kaN dia berbuaL begOssiP semEntara dia menUnggU caLLing2x dOktOr . . . . terKejuT gaK semLm dia tetiba bagi taU dia d kLiniK ngah nUnggU giLiraN tuK mnghadaP doktOr . . .
. . . neneK' keCiK aQ bagi taU pEnyaKit dia maKin teruK n bagi aQ yaNg mendebgar plaK aQ raSa maKin peLiK La plaK . . . peLiK bab aQ saNgka neneK keCiK aQ tU dah beraNsur puLih ruPa2xnya sebaLiKnya . . .
. . . aQ cUba beriMaginE sendiri la berdasar kan cakap nenek kecik aQ . . dia kata lengaN kirinya semakin terbataS utK bergeraK . . aQ time dengar tU pUnya La taKut ciaN c neneK keciK meSti dia ngah tahaN saKit yaNg saNgat2x . . . baNyaK La yaNg dia bagi taU saL keadaan dia mLm tU . maKin dia berCerita aQ makin tEraSa sebaK pLaK terAsa n terbayang saKit keCik aQ tu . . . .

. . . d pendeKkaN sTory ,paS jaK dari meNghadaP doKtOr , neneK keCiK aQ bagi taU dOktOr pun ndaK dapat kesan saKit dia aPa . . . . pUnya la naiK aNgiN paLe aQ dengaR cakaP dOktOr tU saMpai hiLang mOOd aQ tuK temaNkan c neneK keCik mLm tU . . . kaLo La dekaT2x ikuT kaN haTi buah pinggaNg peperU jantUng aQ , maU kena FLying kiCk bataNg LeHer dOktOr tU . . . ( eMosi La kuNun2x ) . . . .
. . . aQ peNdeK kan Lagi sTOry , mLm tU jugaK nEneK keCiK aQ sempaT Lagi waT LawaK , buaT2x bOdOh yaNg dia tU ndaK saKit apa2x . . ., aQ pOsitiF kaN jaK mmG nOrmaL la Tu oW g saKit ngaKu sihaT . . tU kaN d paNggiL teraPi tU rawaT eMosi . . . tapi yaNg jUjurNya mLm tU aQ daLam diaM prOteS gaK ngaN caKao neneK kecik aQ tU . . . prOteS taNpa sUara saMpai La aQ peNgsaN ndaK sedarkan diri . . . . ZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz . . .
. . . saMpai La awaL paGi tadi c neneK keCiK sent sMs dia baGi taU " saKit dia dah mCm kureNg paS maKan ObaT dari dOktOr " . . . . . . . . . sMs tU aQ ndaK daPat rePLy bab fOn aQ tertinggaL d rumah . . . .saMpai La sKrg nenek keCik aQ bLum mUncuL2x lagi . . . . sTory taK habiS lagi . . . nnT aQ cOntinue . . . peruT tetiba lapar plaK idea pUn dah maKin sUruttttttttttttt . .

. . . .tO be cOntinUeeeeeeeeeeeeeeee . . . ;p

Thursday, June 16, 2011

, . . soalan demi soalan . .. ,

Qu KeKunang pada 14hb Jun pukul 4.08 ptg
 
. . . weyyy neneK' keCiKkkkkkkkkkkkkkkkkkkk . . . (",(",) . .

. . . ntah La aMCm maU jawaP sOaLaN c nEnek keCiK yang meraNgkaP " KAwAN GELAP " kU . . .tapi ndaK apa La aQ trY gaK jawaP guna Cara aQ . . . . aQ kira2x caMpur , toLaK ,darab n bahaGi sUma sOaLaN adA 15 . . . jOm kita sELecT saTu2x n jaWaP beribU2x . . . . hEeeeeeeeee . . .


. . . APA KAU SUKA dan BENCI TENTANG AKU . . ? ? ?
. . . sUka ngan benci mCm pinaNg d beLAH2x . sUka paLing dekaT deNgan benci mCm La kehidUpan sNgat dekaT ngan kematian . . . jadi utK permuLaan ,aQ ndaK beraNi maU kata Suka taU beNci ,bab 2 peKara niE sNgt2x sUbjeKtif . . .


. . . KO SAVE NO. FON AKU DENGAN NAMA APA . . ? ? ?
. . . ada 2 nama yang aQ maU LetaK 1st " neneK QU " 2nd
" daK'biZkut " . . .tapi piLihaN kita saMa La weyyyy aQ piLih
" nenaK' Qu " . . . .


. . . AKU IBARAT . . . ? ? ?
. . . mcm nama " saNg kekUnaNg " aQ seLaLu mNgibaraTkan diri aQ kUnaNg-kunaNg . . . nTah La naPa tapi yaNg paSti nama niE aQ dah sTart gUna tahUn 2001 ( ada La kiSahnya ) . . . .


. . . DALAM LINGKUNGAN 0 -10 AKU YANG KE BERAPA DALAM HIDUP KO . . . ? ? ?
. . . daLam hidUp niE aQ hanya ada 2 LingkungaN yaNg pertaMa n yaNg kedUa . . . aQ suka meMiLih utK berada d tempaT yaNg kedUa , jadi sUma oWg biar La jadi yaNg pertama . . . .


. . . KO SAYANG AKU TAK . . . ? ? ?
. . . hEeeeeeeeee . . . sayang ? ? ? . . .aQ pinjaM LiriK KagU raihaN La jaWab sOaLan niE . . . SAYANG MANUSIA TIADA ABADI , SAYANG TUHAN JANJI-NYA PASTI . . . .


. . . ANDAI HARI NIE HARI TERAKAHIR AKU , APA KATA2X KAU UNTUK AKU . . . ? ? ?
. . . sOaLan niE buaT aQ teriNgat ngaN LagU " saaT-saaT teraKhir by ST12 " , tapi aQ bukan maU pinjaM LiriK lagU dOwaNg puN . . . hari teraKhir itu perpisahaN , perpisahan itU air mata . . . biarLa waKtU truS cembUru , saNg kekunang ndaK maU tUnggU hari2x terakhir itU . . .


. . . KAU SUKA KA TAK KALAU AKU KUAT MERAJUK N SENSITIF ? ?
. . . merajUk n sensitiF soaLan niE La yaNg aQ ndaK faham . . cUma yaNg aQ yakin bukaN sUma keLemahan itU taNda keburukaN , mEngaKui n meNyedari siFat diri sEndiri itU bukan sUma oWg bLe buaT . . .pOintNya kO niE mmG beSt la utK jadi mCm tU . . .mCm maK neneK . . . hahahahah . . . .


. . . NASIHAT UNTUK AKU . . . ? ? ?
. . . ngaM ngah nuLiS niE aQ pun ngah pegaNg sebuah hadith biar La kita berKOngSi . . . "ALLAH ITU SANGAT PEMALU DAN PEMURAH. ALLAH AKAN BERASA MALU APABILA HAMBA-NYA MENADAHKAN TANGAN MEMOHON DOA DIA TIDAK MEMAKBULKAN . . . waLLahU ,waraSuL aKLam . . .


. . . KALAU BOLEH APA YANG KAU HARAP DARI AKU ? ? ?
. . . sEntiasa berUsaha utK berdiri d kaki seNdiri jaNgaN pernah mEngaLah n yang terPenting iNgat saNg kekUnanG untUk seLaLU tersEnyummmmmmmm . . .


. . . KO RASA AKU NIE JAHAT KA TAK . . . ? ? ?
. . . adA La jahaT sKit2x , jahaT budaK2x maNja La kata Kan . . . . terbaiKkkkkkkkkkkkkkk . . . .


. . . KAU MARAH KA TAK KALAU AKU SUKA BERLETER KAT KAU ? ?
. . . aQ sukA sNgt2x La weyyyy . . .yaNg jUjur aQ Lagi terAsa sUasaNa bersahabat biLa nenEk keCiK aQ berLeter n mMbebeL . . . buaT seLaLuuuuuuuuuuu . . .


. . . KAU IKHLAS TAK BERKAWAN NGAN AKU . . . ? ? ?
. . . aQ piNjaM ayat seOraNg kaWan , iKhLaS itU urUsaN ALLAH bukaN untUk d tUnjuK2x n d buaT2x . . .


. . . ANDAI KITA BUKAN BERKAWAN LAGI ADAKAH KAU AKAN MEMBENCI AKU . . . ? ? ?
. . . insyaALLAH saNg' keKunaNg akaN MERINDUIMU . . .


. . . . ( 04 MAC 2011 ) .. . . . .

Thursday, June 9, 2011

, . . hurm . . ,

Qu KeKunang pada 09hb Jun pukul 6.14 pagi
 
. . . c neneK keCiK , aQ mintaK maaF sngt2x . . . aQ dah buat kO saKit Lg . . . aq dah buat saLah Lg dan aq dah gagaL jadi kawan yaNg baik lg . . . . jahaT baBget deh sang kekUnang nie . . . jahat sngt2x . . . .

. . . . aQ betuL2x ndak sengaja La c neneK' kecik ,aq betuL2x tiada sedikit niaT pUn mau wat kO . . . ? ? ? ?
. . samg kekunang ndaK maU paKsa gaK ko utK perCaya , cUma yang pasti aQ dah wat salah dan aQ layaK utK mnghuKun diri sendiri bab' gagaL jadi kawan n sahabat baik . . . .

. . . semaLam saNg'kekUnang betuL2x nUnggu sMs kO c neneK keCik ,tapi LepaS 4 sms aQ sent tiada berbaLaS ,aQ dah rasa takut sngt2x . . . rasa bersaLah daLam hati makin meninggi dn aKhirnya aQ amik keputusaN utK Lari dari masaLah . . . ituLa sang kekUnang . . . . . . dan sebagai cara utK mnguraNgkan rasa bersaLah dalam jiwa , aQ terfikir utK mnghukum diri sendiri . . . . mCm yaNg teLah aQ bg taU daLam sMs teraKhir smLm , aq aKan sWitCh oFF fOn smpi La mLm esOkkkkkk . . . . itu hukUman yang aQ rasa sNgt ringan n ndak setimpaL ngah kesaLahn saNg' kekunang. . . . .

. . .maaF kan aQ c neneK' keCik , iZinkan aQ mNghukum diri . . . aq dah terLaNjur Lafaz jaNji , biar La aQ tepati . . , utK hari niE c nenek keCik ndaK yah La nUnggU smS aQ nnt aq takut c nenek keCik akan saKit Lagi . . . . jangan buaT aQ rasA bersaLah Lg c nenek keCik . . . . . . rasa bersaLah itU sngt2x berat n ndaK best utK hadir dalam hati . . . . .

. . . . c neneK keCik . . . . . aQ jaNji kaLo aQ dah LepaS mnjaLani hukuman . . .aQ akan trUs sMs c nenek keCik . . . masaNya rahsia biarLa . . . mgKn Lepas solat mghrib kot . . . . . woKeh La c neneK keCik apa yaNg terpenting SENYUM SELALU .. . . . tima' kaSi bertiNgkat2x berlipat2x sObattttttttttttttt . . . . ;p

. . . . tO be cOntinUe . . . . .

Tuesday, June 7, 2011

, . .lagi2x karangan budak tadika . . ,

Qu KeKunang pada 08hb Jun pukul 6.54 pagi
 
 
. . . (",) . . .haiiLuUuuuu c neneK ' keCiK . . . . tiMa Kasi dah iNgaTkan aQ tentng tUgaSaN aQ kena nuLis dalam mSsge fb' kO niE . . . hEeeeeeeeee . . . . tiaDa cataTaN yang maU d kOngsikaN , seKadar maU nuLis aPa sedaNg aQ rasa . . . .. seLaLu aQ terFikir teLah meNjadi Lumrah ka dalam hati itU ingin rasa bersendiri , ingin hidUp sOwNg2x taNpa sebraNg gaNgguan ngan tekanan . . . . . naMun pada masa yaNg sama dalam kita bersendiri , kita akan sngt2x dekat dengan kenangaN . . . . semaLm aQ dah bg tau c nenek keciK yang sang kekUnang nie saNgat2x meNgimani "PERSAHABATAN SEMENTARA" . . . tiada niat puN utK putuS kawan ngaN sahabat meraNgkap "KAWAN GELAP" aKu ini . . c nEnenk keciK tataP yang terbaiK . . . . hEeeeeeeeeee . . .

. . . . kadaNg taKut gaK utK memuLakan persahabatN . . . PERSAHABATAN itU PERTEMUAN dan hakikat pertemuan itu akan ada PERPISAHAN yang seLaLunya perpisahan itu sNgat2x MENYAKITKAN . . . .
saNg kekUnang niE seLaLu gagaL daLam menjaga siLaturahim . . aq seLaLu meNgaNggaP yaNg masiNg2x antara kita pUnya t/jWp utK kehidUPaN kita maSing2x . . .c neneK' keCiK pUnya t/jwP uTk dirinya , sang kekunanG puN mCm tU ada t/jWp utK diri masIng2x . . . . biaR mCm mana kiTa cUba utK menapikan ini La hakikaT bersiLaturahim . . . kita bOLe mNgaKu mCm2x , hari niE kita berjanji utK bersahabat . . . eSok kita muLa aKrab . . Lusa kita aKaN trUs bersahabat . . . namun hari2x seterusnya akaN terUs begitU kah kita . . . hEeeeeeeeeee . . . . yang SEMENTARA itU mmG akan seLaLu jadi PEMENANG . . . . dan kenaNgaN bersahabat itU pun bOle jadi sngt2x mmbebeNkan d masa hadapan . . . . mgKin aq jaK yang faham daN ndak mustahiL c neneK keCik gaK aKaN LaLuiii . . hEeeeeeeeeeeee . . .

. . . . apa La kO saNg kekunaNg meMbebeL jE pepAgi yaNg indah ini . . . , c neneK kEciK sUma yaNg aKu tuLis tU rekaaN semata2x . . . . . saja2x maU wat lawaK bOdOh giLer . . . kWaNgggggg3x . . . . apa pUn . . HATI JANGAN BERHENTI UNTUK MENANTI MIMPI MENJADI PASTI . . . c U d miMpi . . . hEeeeeeeeeee . .

. . . tO be cOntiNueeeeeeeee . . . . ;p

Sunday, June 5, 2011

, . . lagi karangan budak tadika . . ,

, . . sambungan karangan budak tadika . . ,
 
. .. . (",(",) . . .
. . . tiMe sUbuh2x niE ntah maU waT aPa . . .aQ buKa mSsge Fb' c nEneK' keCiK . . . . sempaT La seNyum sOwNg2x . . hEeeeeeeeeeeee . .seNyum bab nEgoK hidUng keMbaNg dia . . .wawawawa . . . tapi nTah La weyyyy ,aQ mCm adA raSa yaNg taK kena jaK ngaN neneK keciK aQ tU . . . tapi prObLem nya aQ ndaK taU aPa yaNg teNgah dia raSa . . . mCm yang aQ bagi taU dia semaLam jawapaN sUmA ada daLam paLe dia jE . . . . c neNeK' keciKkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk kO wokeh ka weyyyyyyyy . . . taK besT La dapaT mCm niE . . . takut ,riSaU ,serabuT ,keLirU mCm2x adA weyyyyyyyyy . . dah boLe meNu roJaK n ABC . . .saNg keKunanG niE mCm dah meLebih2x pLaK kan3x . . aQ mintaK maaF la c neneK' keciK mudahaN niE taNda yaNg baiK ,taNda yaNg menunjuKKan kita niE kawaN . .hEeeeeeeeeeeeeee kawaN ? ? ? ? ? . . mCm maLu pLaK buaT pengaKuaN sOwaNg2x mCm nIe " rahsia biaRLa " weyyyyyyyyyyyy . . hahahahaha . . . semaLam benda yaNg terpeNtiNg c neneK' keciK bg taU aQ .10 pekara yang dia sNgt2x beNci . . . bebakaT gaK rupaNya c neneK keciK nIe jadi "peMbeNci" . . . . HAHAHAHA . . .nasib beK La dia taK taNya aQ baLiK . . .tapi tU puN teteP Mnjadi pekara yang peliK bab c nenek keciK nIe pun bebakat besar gaK jadi kaki gOssiP . . . semaLam dia taK jadi diriNya La . . . dah Mcm Lagu TILU la plak " DIRIKU BUKAN AKU" . . . ,10 pekara tu puN rahsia biarla aQ jaK yang taU , . . .sumanya menakutkan gak weyyyyyyyyy . . . hEeeeeeeeeeee . . semalam gaK,aQ betuL2x rasa gagaL sOwang kawan ,aQ ndaK dapat faham apa yang c nenek kecik maksud kan . .sampai La ke sUbuh nie . . . . sTiLL masi K.E.L.I.R.U . . . chewahhhhhhh . . . tapi ndaK aPa La naK hadiak kaN dia LagU "SAMPAI KAU BICARA by HIJAU DAUN" . . . ,nTah maU kaTa pa Lagi . . aQ pun tetiba jaK rasa maU nuLis . . . senang Je taK suKa jaNgaN baCa trUs deLete . .hahahaha . . sTOry mCm biaSa mMg tiada penutuPpppppppp . .

. . . tO be ContiNue . . . . tQ . . . (",(",) . .

Monday, May 9, 2011

. . , buat aku tersenyum . . ,

, . . ni karangan budak tadika . . ,
 hayatilarh . . , by cucu ku . . ,

. . . " kUnaNg-kUnang tU aQ , keLiP-keLip ? ? ? "
. . . aQ dapaT tajuk niE LepaS baCa sTory yang di tuLis oLeh sOwng sahabat yang bertajuK " fairy FaLe". . . dia menamakan watak utaMa dalam cerita niE " PUETRI CAHAYA KELIP2X " . . . . time nuliS cOretan nie ,aQ tak senyum sOWaNg2x . . ndak tau napa cuma yang pasti aQ sNgt2x beterima kasih ngan sahabat aQ nie . . . "buaT aQ terseNyum" . . . . sambiL nuLis aQ cUba berimagine cerita yang dia tulis tU . . . aQ cuba imagine "PUTERI CAHAYA KELIP2X" "PUTERA ALEXANDRA" "PERMAISURI KEGELAPAN" ngan latar tempat cErita "HUTAN HIDUP" . . . . kunaNg2x kelip2x . . . . kelip2x kunanG2x . . . . memulakan coretaN nie ,aQ maU buaT pengumuman mCm pengakuan puN ada . . . aQ niE "SANG KEKUNANG" . . . yang jujur aQ ndaK pernah suka biLa ada yang paNggiL aQ c "KELIP-KELIP" . . . bukan maU ngada2x cuma aQ yang pasti kunang2x tu tiada dalam kelip2x . .. mEsti dalam pale otak korang secara refleks akan mikir " KENAPA " . . . .Tu tanda kOrang mmg berpotensi utk jadi " bZ' bOdy " yang taK bertaUliah kureNg siViK mCm aQ . . .hahahaha . . . woKeh biar aQ berKongSi satU faKtayang aQ buat2x sendiri . . .kira fakta nie mCm auta @ bOhoNg2x gaK La . . . cuma yang pasti fakta nie akan selalu benar dalam " HEARTY SANG KEKUNANG " . . .lama aQ terfiKir utK cariK perbezaaN antara kunaNg2x ngan kelip2x ,akhirnya semalam (02/0511) aQ dah dapat jawapannya . . . aQ sNgt2x berterima kasih ngan sahabat aQ " NENEK KECIK " , time lepaK beGossiP ngan dia La tetiba aQ idea ,beZa ketara antara sang kunang2x ngan c kelip2x . . .kalo la sahabat aQ nie yang penjahat n penbuLi tU ada d depan mata ,kompom aQ dah cubit2x pipi dia . .hahaha . . ;p . . . chUuuuuppp2x . . ini ikLan dari cOretaN nie wokeh . . . smLm gak sahabat aQ niE dapaT gelaran baru " C.C.C " . .raSanya tak yah la aQ bg taU apa benda tu bab kompom sahabt aQ nie akan senyum bila terbaca iklan nie . . . " CHOMOT CONTROL CYUMELL " ;P . . . wokeh iklan dah abis . . penaja cabut lari . .hahahah . . time sahabat aQ c nenek kecik bg tau dia sngt2x nak tengok sekawan kelip2x . . . dengan hidung yang kembang lagi dia mngaku dah jatuh hati pandang pertama ngan serangga kerdil perhiasan malam tu . . tapi mmg betul pun d penjara c nenek kecik kan dah jadi pelindung kepada sang kekunang . . caya la my nenek . . ;p
. . 1st coretan tadi aQ ada kata aQ nie kunang2x bukan kelip2x . . . aQ mngibaratkan kunang2x tu sebagai cahaya kerdil yang bertamu dalam kegelapan malam mnyusuri perjalanan alam yang kelam . . .hadirnya cahaya yang kerdil nie sebagai menerangi perjalanannya sendiri bukan utK bukan utK oWG lain . . aQ lagi tertarik hati bila melihat sang kunang2x nie terbang soLa2x . . taK pernah terfikir utK maU melihat kunang2x terbang sekawan nnT aKan sama ngaN bintaNg . . kaN dah taK besT . . . kan3x . . .
. . jadi sebagai perkongsian bersama beza antara kunang2x ngan kelip2x menurut kamus pale otaK aQ ialah . . .jengg . jeng . .jeng . . KUNANG2x TU CAHAYA KERDIL YANG TAK BERTEMAN HANYA BERDIRI DAN ADA UNTUK DIRI SENDIRI . . .
. . . KELIP2X plak SEKAWAN CAHAYA KERDIL YANG SELALU ADA BERSAMA UNTUK MEMBINA CAHAYA GERGASI SEBAGAI MENDAPAT PERHATIAN PENGHUNIALAM SEJAGAT . . .
. . . haraP korang dah dapat faKta yang ngada2x niE . . heeeee . . . tapi apa pun beza kunang2x ngan kelip2x pilihan tetaP daLam utk masing2x . . . aQ tetaP sang kekunang ,aQ meNganggaP hearty aQ nun jaUh d sana iaitu " SANG BULAN PURNAMA " . . . ThE END . .

. . .aQ pun dah tak taU maU coret apa lagi tentang kunang2x . . .tugasan nie sepatutnya d beri tajuk "SANG KEKUNANG ngan NENEK KECIK " . . lama weyyy aQ berfikir utk karang reka sebuah cerita akhirnya aq tewas Mgalah . . . aQ ndaK pandai utk berimgine reka story yasng aQ tak Lalui . . . aKhirnya aQ amiK keputusan itK buaT jaK apa yang aQ terfikir . . yang pasti coretan aQ nie d coret bedasarkan kisah yang benar tantang aQ sang kekunang . . .ada apa ngan sang kekunang . . . mmg tiada aPa2x punnnn . . . ada mulut yang busuk jaK kotttttttt . . . hahahaha . . ;p
. . bersyukur sangat2x ,aQ dapat bertemen ngan sOwang sahabat yang aQ caLLing2x sebagai " NENEK KECIK " . . asal sebut jaK nama di nie aQ taK abis ngaN sUnyummmmmmm . . dah mCm terjangkit virus sindrOm senyum ngada2x . . . hEeeeee . . . saNg kekunang ngan c nenek kecik w/pun bekawan dalam " GELAP " . .tapi yang jujur silaturahi bersahabat tu terasa sngt bermakna ,pointnya mmg besT sngt2x La ( ini pengakuan aQ sOwng2x jE ) w/pun usia persahabatan niE maSi sUam2x nesTum sUsu minuman febret aQ . . . . aQ ngan c nenek kecik dah punya aNgaN2x ( oOpss niE pun pengakuan aQ sOwng2x jE ) . . .sang kekunang mau bawa nenek kecik mendaki bukit sama2x ngembara negok alam jagat raya . .mesti besTttttttttttttt . . sang kekunang pun mau buatkan c nenek kecik buaian kayu ,mau buai nenek kecik lelaju smpi tersungkur . . . wwawawa . . maU belasah mulut lonkang dia yang busuk " kaki ku di bibir mu " . . .

. . . taK pernah terfikir utk nulis benda2x mCm nie . .aQ non' stOp terseNyummmmmmmmmm . . . raSa banggA mcm terkembang pun ada . . .tapi taK sekembang hidung si nenek kecik la . . .kembang dia Lagi terer n pOwerrrrrrrrr . . .
. . penatNyaaaaaaaaa . . . .cOretaN niE mCm tiada penamaT lagi . . . . wOkehhhhhhhhhhhh dehhhhhh . . . tQ . . hEeeeeeeee . .;p

. . . tO be Continueeeeeeeeeeeeeee . . .

Friday, April 15, 2011

, . . ganguan syaitan semasa sakratul maut . . ,


Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul maut. Syaitan mengganggu manusia sewaktu sakaratul maut disusun menjadi 7 golongan dan rombongan.Hadith Rasulullah s.a.w.. menerangkan:

Yang bermaksud: “Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan Syaitan di waktu maut.”

Rombongan 1

Akan datang Syaitan dengan banyaknya dengan berbagai rupa yang pelik dan aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Maka disebabkan orang yang di dalam sakaratul maut itu di masa hidupnya sangat tamak dan loba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barangan Syaitan itu, di waktu itu nyawanya putus dari tubuh. Inilah yang dikatakan mati yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t. inilah jenis mati fasik dan munafik, ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 2

Akan datang Syaitan kepada orang yang didalam sakaratul maut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang di takuti seperti, Harimau, Singa, Ular dan Kala yang berbisa. Maka Apabila yang sedang didalam sakaratul maut itu memandangnya saja kepada binatang itu, maka dia pun meraung dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah nyawa itu dari badannya, maka matinya itu disebut sebagai mati lalai dan mati dalam keadaan lupa kepada Allah s.w.t., matinya itu sebagai Fasik dan Munafik dan ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 3

Akan datang Syaitan mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam sakaratul maut itu dengan merupakan dirinya kepada binatang yang menjadi minat kepada orang yang hendak mati itu, kalau orang yang hendak mati itu berminat kepada burung, maka dirupai dengan burung, dan jika dia minat dengan Kuda lumba untuk berjudi, maka dirupakan dengan Kuda lumba (judi).

Jika dia minat dengan dengan ayam sabung, maka dirupakan dengan ayam sabung yang cantik. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun mati, maka matinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t.. Matinya itu mati Fasik dan Munafik, maka nerakalah tempatnya.

Rombongan 4

Akan datang Syaitan merupakan dirinya sebagai rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati, seperti musuhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam sakaratul maut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Maka sewaktu itulah maut pun datang dan matilah ia sebagai mati Fasik dan Munafik, dan nerakalah tempatnya

Rombongan 5

Akan datang Syaitan merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak mati itu, seperi ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam sakaratul maut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh Syaitan, berkata dengan rayu-merayu “Wahai anakku inilah sahaja makanan dan bekalan yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga.”

Maka dia pun sudi mengikut pelawaan itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu matinya pun sampai maka matilah dia di dalam keadaan kafir, kekal ia di dalam neraka dan terhapuslah semua amal kebajikan semasa hidupnya.

Rombongan 6

Akan datanglah Syaitan merupakan dirinya sebagai ulamak-ulamak yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: “Wahai muridku, lamalah sudah kami menunggu akan dikau, berbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sedang sakit di sini, oleh itu kami bawakan kepada kamu doktor dan bomoh bersama dengan ubat untukmu.” Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa penyakit itu, kemudian penyakit itu datang kembali. Lalu datanglah pula Syaitan yang menyerupai ulamak dengan berkata: “Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu mati didalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?”

Berkata orang yang sedang dalam sakaratul maut: “Aku tidak tahu.”

Berkata ulamak Syaitan: “Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulamak yang tinggi dan hebat, baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah s.w.t. hendaklah kamu patuh kepada kami.”

Ketika itu orang yang dalam sakaratul maut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh Syaitan bagi tujuan mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut). Kemudian orang yang sedang dalam sakaratul maut itu bertanya kepada ulamak palsu:

“Bagaimanakah Zat Allah?” Syaitan merasa gembira apabila jeratnya mengena .

Lalu berkata ulamak palsu: “Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu. “

Apabila tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam sakaratul maut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi.

Berkata Syaitan: “Itulah dia Zat Allah yang patut kita sembah.”

Berkata orang yang dalam sakaratul maut: “Wahai guruku, bukankah ini benda yang benar-benar besar, tetapi benda ini mempunyai jihat enam, iaitu benda besar ini ada di kirinya dan kanannya, mempunyai atas dan bawahnya, mempunyai depan dan belakangnya. Sedangkan Zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia dari sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain pula keadaannya dari yang di ketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda yang besar ini.”

Dalam keraguan itu maka Malaikat Maut pun datang dan terus mencabut nyawanya, maka matilah orang itu di dalam keadaan dikatakan kafir dan kekal di dalam neraka dan terhapuslah segala amalan baik selama hidupnya di dunia ini.

Rombongan 7

Rombongan Syaitan yang ketujuh ini Syaitan terdiri dari 72 barisan sebab menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati Iktikad Muhammad s.a.w. bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 puak (barisan). Satu puak sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi masuk ke neraka kerana sesat.

Ketahuilah bahawa Syaitan itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlain di dalam waktu manusia sakaratul maut. Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia akan talkin Laa Ilaaha Illallah untuk menyelamatkan dirinya dari gangguan Syaitan dan Iblis yang akan berusaha bersungguh-sungguh mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut.

Bersesuaian dengan sebuah hadith yang bermaksud: “Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu: Laa Ilaaha Illallah.”

Saturday, April 2, 2011

. . , ndak tawu mau letak tajuk apa . . ,

. . , alohaaa . . ,
. . , apa habaq semua . . ,
. . , sehat tak . . ,
. . , lama aku tak menulis bukan apa tade masa ler . . , bz memanjang . . , huhu kalah VVIP . . , aku bukan malas nak berceloteh cuma idea tade . . . , otak tengah kering kontang . . . , boleh goreng uat ikan kering . . . , ehhh . . otak kering dehh . . , urmmm . . aku menulis ni pown sebab ada owunk duk komen blog aku kosong jak . . , seperti tade penghuni . . , agaknya udah berhantu kut . . , bersiap sedia larh untuk di gangu . . hahahahahaha . . , gelak penuh kejahatan . . , huuuuuuuuuuuuuiiiiii . . ndak tawu mau cerita apa sih . . , ok larh setelah 2 saat memikirkan mau cerita apa aku telah mengambil keputusan untuk bercerita tentang 1 cerita nih . . . sbesar mana kebenarannya aku ndak pasti . . ., kalau ndak sama macam cerita sebenar sowi larh . . , otak aku sudah di buat ikan kering . . , ehem3x . . , nak di jadikan cerita ada sowunk ibu ni telah melahirkan baby . . , tapi takdir Allah S.W.T baby tu sakit kuning . . , maka si ibu membuat keputusan untuk menjemur anaknya di tengah panas mentari . . , n dia pun jemur larh . . tapi malangnya . . , si ibu telah terlupa yang dia telah menjemur anaknya di tengah panas . . , hurmmm . . pengajarannya . . , kita hendak larh membuat sesuatu perkara itu dengan berfikir terlebih dahulu . . , bak kata pepatah sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tak berguna lagi . . , cerita ni diceritakan oleh sahabatku . . , erm sama2 larh kita jadikan ia sebagai pengajaran . . , huhu . . takat tu larh dulu .  . len kali aku ceta lagi . . , dadai . . sebelum tu mana yang baik jadikan pengajaran mana yang buruk jadikan sempadan . . , dalam hidup ni banyak dugaan yang kita akan hadapi . . . , tetapi ingat larh Allah S.W.T menjadikan sesuatu ada hikmahnya walaupun Allah tak tunjukkan pada hari ni mana tau di masa hadapan nanti akan ada manfaatnya . . , huhu . . , jadi ustazah cabuk . . ,

Thursday, March 17, 2011

sambungan c tafa . .

berikut adalah sambungan cerita si tafa . .

kerana itulah, abang tulikan telinga apabila kawan-kawan bercerita tentang hubungan tafa dengan danial di tempat kerja.
 kdg2 abg tfikir knp Tuhan x ambil sje nywa abg ktika kita sama2 tlibat dlm kmalangn tmpoh hr.
 twu kah tafa hdp abg tersiksa tnpa tafa d cc. klu lah tidak krn kcacatn akibt kmlgn itu, tntu tafa akn trus mgilai dn ktawa bsama abg skg.
 tafa akn memeluk pinggang abg erat2 apabila kita bmotosikal ke tmpt keje. tp kini sgalanya tinggal knangan.
 tidak abg sgka tafa snggup myeksa abg bgini rupa. smpai kini abg ttnya2 knpa tafa gunting dn buang gmbr2 pkahwinan kita.
 bg abg gmbar2 itulah mbuktikan cnta dn kasih kita. biarpn tafa telah gunting dn koyak2kan, abg dpat kmpul dn cantumkn semula.
 bkn kah kita tlh bjnji sehidup smati. bkn kh tafa y pilih abg ktika bsemuka dgn danial d tmpat keja, sebelum kita mgambil kputusan hidup bsama?
 abg bsyukur tafa pilih abg. krn yakin akn kjujurn tafa, abg tdk marah, sekalipun abg pernah terserempak tafa bmakn dgn danial.
 apa salah abang hingga tafa hukum abg bgini??? ap kah hny krn kaki abg y cacat ini? kmana hilgnya kasih dn cinta y sllu tafa bisikan ke telinga abg sbelum kita sama2 lena?
 bru2 ini, abg rasa dunia mahu kiamat. bibir abg mggeletar, lidah kelu, hnya air mata blinangan. tdak abg duga tafa buat abg bgini.
 surat dr jabatabn agama islam kuala pilah btarikh 28 november lalu, mghncur luluhkn hati abg. impian abg bkecai. lalu bsama mak, abg ke pjabat itu. slpas mdengar rintihan abg, mreka serahkn pd abg utk buat kputusn. hingga kini abg gagal mberikn jwpnnya.
 abg x snggka, bgitu rapuhnya cnta dn syg tafa pd abg. kmalangn tmpoh hr bukn saja myebab kn abg cacat ttpi turut meragut cnta dn kasih tafa pada abg.
semua rakan skerja tahu tafa kmbali intim dgn danial sbaik abg cdera. bkn kah tafa masih lagi isteri abang?
 apakah hnya krna abg cacat tafa enggan lg bkongsi hidup?
 abg masih lelaki tafa, msih mampu memenuhi khendak seorang isteri walaupun mggunakan sebelah kaki.
 krn abg tlalu mcintaimu, abg rela bsendirian jika tafa mgambil kputusan mninggalkan abg buat slama2nya.
 tp sebelum mbuat kputusan, fikirlah masak2. sbg suami, walaupun macam2 cerita sampai ke telinga, abg tetap menerima tafa.
 abg tunggu kepulanganmu, sayang.

shamsul  khaidir sahar,
kampung daching hilir,
lenggeng,
negeri sembilan.

Thursday, March 10, 2011

sambungan si tafa . .

ok ikuti lah sambungan ceter si taha ngan isterinya . .

 abang juga tidak marah, walau tafa jarang jenguk abang di hospital, walaupun lebih sebulan terlantar.
 seingat abang, cuma tiga hari tafa berada di sisi abang, selepas itu tafa terus pulang ke nilai atas alasan tiada cuti.
 mungkin tafa marah kerana abang enggan balik ke rumah sewa kita. tafa tahukan, tulang pinggung abang remuk akibat kemalangan yang kita alami bersama pada 1 april 2001 lalu.
 pergerakan abang kini terbatas dan tafa pula terpaksa kerja ikut shif. siapa nak tolong sediakan makan minum? sebab itulah abang duduk dengan mak.
 percayalah, bukan niat abang untuk terus berkepit dibawah ketiak mak seperti yang tafa dakwa.
 malah mak tak pernah minta abang tinggal di kampung. tapi abang terpaksa . . . tafa tahu kan?
 tafa juga tahu untuk membuat pembedahan ganti tulang punggung yang remuk ini kosnya lebih rm10,000. mana abang nak korek sebanyak tu?
 keluarga abang tak mampu! ini pun tafa tahu kan? abang bersyukur apabila mendapat tahu tafa tidak mengalami sebarang kecerderaan dalam kemalangan itu.
 tak putus-putus abang berdoa. biarlah tafa selamat, sekurang-kurangnya dapat juga abang menumpang. rupanya impian abang lenyap dibawa angin lalu.
 bagi abang, tafalah satu-satunya wanita yang pernah abang cinta dan sayangi di dunia ini.
 kerana itu abang kecewa apabila tafa tukar kunci rumah sewa kita tanpa beritahu abang. tafa tahu . . . seharian abang tunggu di depan pintu rumah sewa kita itu.
 masakan kegemaran tafa yang emak bekalkan untuk kita berbuka puasa bersama terbuang begitu saja.
 akhirnya abang terjengket-jengket ke rumah mak. bercucuran air mata mengenang nasib diri diperlakukan begitu oleh orang yang paling disayangi.
 abang faham maksud tafa, tapi abang tak boleh menerimanya.

ikuti sambungannya  selepas beberapa hari . . jika aku ada masa untuk menulisnya . .

Sunday, February 27, 2011

pulanglah ke pangkuan abang

cerita nie aku ambil dari sebuah majalah . . harap2 boleh di jadikan pengajaran buat kita semua . .

tafaku sayang . .
maafkan abang jika coretan ini membuatkan tafa marah marah. percayalah, bukan niat abang mengguris hati orang yang paling abang sayang. cuma abang tiada pilihan lain.
tafa isteriku . . sebenarnya abang terlalu menyayangimu. abang tak sanggup berjauhan walau sedetik, apalagi berpisah. tidak tafa . . tidak sama sekali !
pada abang, biarlah maut memisahkan kita kerana tafa adalah segala galanya buat abang.
sejak kita bergelar suami isteri pada 14 januari 2001 lalu, keindahan bersama tafa sentiasa menjentik sanubari abang. abang sanggup mengelek tongkat dan mengheret kaki kiri yang dah tak berfungsi ini semata mata mahu melihat wajah ayu tafa. abang pacu sendiri motosikal ke rumah sewa kita di nilai. abang tau tafa susah nak balik menjenguk abang di rumah mak, di kampung daching hilir, lenggeng. maklumlah sebagai pekerja kilang . . tafa kerja ikut shif.

ikuti sambungan cerita yang menyat hati ini di minggu akan datang . . tak sempat tulis deh . .